|
Lift 2", opony 30x9.5 i felgi z et? |
Autor |
Wiadomość |
salsero
|
Wysłany: 25 Maj 2023, 23:30 Lift 2", opony 30x9.5 i felgi z et?
|
|
|
Cześć.
To mój pierwszy wpis na tym forum, więc wpierw skorzystam i się przywitam, bo chyba nie ma do tego osobnej seksji. Jestem Piotrek i od miesiąca szczęśliwy posiadacz XJ z 2001r, 2.5L w benzynie w manualu, wersja 3 drzwiowa. Kiedyś miałem Wranglera TJ i potem kilka innych terenówek, ale tak już chyba jest, że jak raz pojeździsz Jeepem to w końcu do Jeepa wrócisz ;-)
A teraz do sedna pytania. Mam aktualnie 2" liftu i opony 30x9.5/15 na fabrycznych felgach i z fabrycznymi poszerzeniami. Będę chciał zmienić w najbliższym czasie opony i felgi i poszerzenia i mam tutaj zagwostkę odnośnie optymalnej dla tej konfiguracji wartości et felgi.
Mianowicie mam do wyboru felgę z et0 albo z et-20 (ujemnym) i do tego chciałbym dobrać odpowiednie nadkola (do wyboru 6,10 lub 12 cm). Także moje pytanie do szanownego grona:
ile dokładnie, licząc od karoserii (nie nadkoli) wystaje koło przy et0?
Szukałem już tutaj na forum i mimo, że trochę informacji się rozjaśniło, to dalej brakuje mi konkretnych danych. Liczyłem też sobie tutaj: https://www.wheel-size.com/calc/ ale dalej mam wątpliwości. Także będę wdzięczny za Wasze porady. |
_________________ XJ Sport 2.5 benz. '01 3D |
|
|
|
 |
Gregor887
|
Wysłany: 26 Maj 2023, 10:04
|
|
|
Cześć Piotrek. Też jestem posiadaczem XJ, też ma dwa cale liftu i podobny rozmiar opon. Felgi mają ET -5 i bieżnik opony nie wystaje poza obrys oryginalnych poszerzeń. Jeżeli miałeś salsero napisał/a: | Wranglera TJ i potem kilka innych terenówek | to nie ma sensu opowiadać Ci o wpływie ET na piasty.
salsero napisał/a: | ile dokładnie, licząc od karoserii (nie nadkoli) wystaje koło przy et0? |
Zakładając, że oryginalna felga ma ET34, to przy ET=0 koło stanie około 34 mm dalej od budy. Proste działania matematyczne i kilka pomiarów z linijką na Twoim Jeepie rozwieją wszelkie wątpliwości i dadzą odpowiedź na pytanie.
Witamy się w Powitalni.
http://www.xj-jeep.pl/tu-sie-witamy-vt1520.htm |
_________________ XJ 2,1 TD '93
Dystanse amortyzatorów, kratki bezpieczeństwa, bagażniki, zabudowy...
 |
|
|
|
 |
salsero
|
Wysłany: 26 Maj 2023, 22:26
|
|
|
Cześć Grzesiek.
Dzięki za odpowiedź. Kluczową informacją jest właśnie ET oryginalnej felgi, bo tu różne informacje znalazłem. ET34, ET32 a nawet ET 25 (o np. tutaj: https://sizemywheels.com/pcd/jeep/cherokee/40i-xj), dlatego chciałem dopytać już o przypadki z życia wzięte, jak to jest u użytkowników.
Natomiast informacja, że ET-5 jeszcze nie wystaje poza obszar oryginalnych poszerzeń jest bardzo przydatna. Dzięki.
A i dzięki za link do "Powitalni". Właśnie nie mogłem znaleźć, także lecę się tam też przywitać ;-) |
|
|
|
 |
Gregor887
|
Wysłany: 27 Maj 2023, 07:03
|
|
|
salsero napisał/a: | Kluczową informacją jest właśnie ET oryginalnej felgi, bo tu różne informacje znalazłem. ET34, ET32 a nawet ET 25 |
XJ ma długą historię, różne wzory felg przewijały się jako oryginalne. Albo pomierz swoją felgę, albo pochwal się zdjęciem. Będziemy wiedzieć, jakie dane wstawić do działania. |
 |
|
|
|
 |
salsero
|
Wysłany: 27 Maj 2023, 21:43
|
|
|
Dokładnie zmierzę jak zdejmę nadkola ... i wyprostuje błotniki bo teraz są z 1cm odkształcone na zewnątrz
Teraz przy oryginalnych felgach i nakolach opony mi nie wystają.
A co do fotek to tak wygląda mój "gad"
Teraz powoli zaczynam go "upiększać" |
|
|
|
 |
Gregor887
|
Wysłany: 28 Maj 2023, 07:06
|
|
|
Super stan, gratulacje
Fotka mi przypomniała, że poliftowe poszerzenia są węższe od tych starszego typu. Co do ET, to Americanos są skrupulatni, wartość odsadzenia powinna być wybita na feldze. Celowałbym w 34. |
 |
|
|
|
 |
szachmat

|
Wysłany: 28 Maj 2023, 17:00
|
|
|
Na nich z tego co kojarze, nie ma nic wybitego, ale ET to było 35 albo 38. Zezłomowałem takie |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11
|